Falernum van eigen bodem
Ziet er smakelijk uit hè? Over een paar dagen mag ik dit gaan filteren, en mengen met wat andere dingen en wordt het een overheerlijk goedje genaamd falernum. Andere liefhebbers van tikidrankjes kennen dit uiteraard. Falernum is een zoet en kruidig likeur dat een bestanddeel is van best wel een aantal tiki cocktails. Je kan het hier alleen niet in de winkel krijgen, dus moet je het even zelf maken.
Geïnspireerd door onze collega blogger van Le Petit Moai die een verslagje maakte van zijn ervaring met de fabricatie van pimento likeur, besloot ik datzelfde te doen met mijn vierde batch falernum. Ja, de vierde inmiddels al. De eerste twee keer heb ik ‘m gemaakt volgens het Falernum #8 recept van Paul Clarke. De vorige en deze keer volgens een later gevonden recept van Chris Hannah.
Die beviel erg goed, dus besloot ik wederom dat laatste recept te gebruiken. Alleen met minder pecannoten, want dat waren er naar mijn gevoel wel erg veel. Wat zit er verder nog in naast die nootjes? Koffiebonen, kruidnagelen, limoenrasp, pimentobesjes en kaneelstokjes. En rum. Tenminste, voor nu. Over een paar dagen filter ik de boel, en gaat er limoensap bij en suikersiroop en een beetje amandelaroma.
Maar hoe kom je tot bovenstaande drab? Welnu, het zijn twee activiteiten die je even moet ondernemen. De eerste (echt veruit mijn favoriet) is het verzamelen van limoenrasp. Zulk leuk werk! Zo met een raspje en een limoen langs elkaar heen bewegen totdat je limoen er echt niet meer uit ziet. En dat 6 keer! Daarna mag je de andere ingrediënten bij elkaar doen in een vijzel en de boel lekker goed fijnmalen. De pecannootjes heb ik van tevoren dit keer wel even geroosterd in een droge koekenpan (dat was ik de vorige keer vergeten). Dan ruikt het trouwens meteen al lekkerder. Bij elkaar was het misschien een half uurtje werk, valt best mee dus.
Vervolgens gooi je dit alles bij elkaar in een fles en giet je er 90 ml rum bij, zodat het goed onder staat en het smakelijke plaatje van bovenaan dit bericht oplevert. Over twee dagen (of misschien drie als ik er over twee niet aan toe kom), mag dit alles zeer fijn gefilterd worden. Het restant wordt aangevuld met de eerder vermelde ingrediënten en levert een lichtbruinig drankje op dat een bijzonder fijne aanvulling is op de vruchtensappen en rumsoorten die je over het algemeen nodig hebt.
Ik denk niet dat ik een tweede bericht ga wagen aan het eindresultaat, dat voegt niet zo veel toe in dit geval. Ik heb alleen denk ik weer veel te veel, dus als iemand nog een deel van de opbrengst wil hebben….ik hoor het wel. Het is niet zo lang houdbaar als de pimento likeur, dus hier is te veel wel onhandig, want weggooien is ook weer zonde.